Diplom 2016

Diplom till Yngdéns Knäcke, Borgholn
för att ur en stark familjetradition ha levererat nytt, särdeles gott och personligt knäckebröd samt innovativa biscotti.

Gott och knaprigt från Öland

I Borgholm på Öland bakar Gunilla och Joakim  Yngdén  knäckebröd av olika slag och numera även italieninspirerade biscotti med nordisk touch av öländska bär.
Joakim är tredje generationen i branschen. Mormor Ebba Svensson startade Ebbas Konditori i Borgholm 1938 och köpte 1974 Nya Conditoriet i Borgholm, där Birgitta och Göran Yngdén verkat framgångsrikt i 33 år i konditori /bageribranschen bestämde sig Gunilla och Joakim för att satsa på något eget och det resulterade i Yngdéns Knäcke . Idag har företaget funnits i sju år och man bakar både delikatessknäcke och italienska biscotti. Nya Conditoriet har varit en viktig läromästare och står som garant för deras yrkeskunskaper när de för familjens bagartradition vidare mor nya spännande mål.
Gunilla och Joakim säljer sitt knäckebröd i vackra påsar till delikatessbutiker, gårdsbutiker och restauranger runt om i Sverige och Danmark. Brödet är frasigt och sprött med härligt mustig smak. Råvarorna är enkla: mest rågmjöl som blandas med vatten, jäst, salt, linfrö, sesamfrö och solroskärnor. Brödet finns med olika smaksättningar. Knäckisar är små dessertostvänliga rutor.

Diplom till Restaurang Gro i Stockholm, Magnus Villnow och Henrik Norén

för att med stor idérikedom och högklassigt utförande ha satt fokus på restaurangkökets gröna möjligheter.

Grön lyx i stan
Den lilla charmiga restaurangen på Sankt Eriksgatan höjer ribban för vegetarisk mat i Stockholm.
Den egna benämningen är: ”En urban restaurang där närhet styr och grönsakerna är i fokus.”
Fem kvällar i veckan är det öppet för middag. Två fasta menyer, en för köttätare, en för vegetarianer. Priset är detsamma, 500 kronor.
Magnus Willnow och Henrik Norén har tidigare jobbat på F12 och Rolfs kök men har nu fokus på det gröna i den lilla hål-i-väggen-restaurangen. 24 platser finns, det är ”mystrångt”.
Redan att läsa menyn känns spännande. Ord för smaker och råvaror sätter fart på fantasin. Vad sägs om fjällko, gran och silverlök, rödbeta, mandel, kapris eller morot, gröna linser och havtorn. Samtliga kombinationer hittadevi  på en meny från senvintern. Bakom de spännande beskrivningarna finns elegant, fräsch och modern mat som tilltalar köttätaren såväl som vegetarianen. Det känns som om vi gläntar på dörren till god framtidsmat.

Diplom till Lotta Fabricius, Svenska Bin
för framstående insatser med att sprida djupgående kunskap om biodling och honung – ur alla tänkbara aspekter.

Lotta Fabricius representerades av Anna Lind-Lewin och Ulla Tillman

Plattform för svenska bin

Lotta Fabricius är initiativtagare och projektledare för projektet Svenska Bin.
-Biodlingen har länge saknat en plattform, säger hon. Tanken är att ett ökat medvetande hos konsumenterna ska ge en bättre svensk honungsmarknad och därmed öka pollineringen.
I Sverige finns idag omkring 12 000 biodlare. De har tillsammans mellan 120 000 och 150 000 bisamhällen, men det behövs dubbelt så många för att säkra vår matförsörjning.
Projektet Svenska Bin tar bland annat hjälp av gastronomin och kända kockar, konditorer och bagare. Men man tänker också i andra banor.
Under den internationella biodlarkongressen Beecome förra våren lanserades Bee Welcome, ett projekt som kan bidra till arbete och integration. Svenska Bin uppmanar biodlare runt om i landet att ge nyanlända chansen till arbete och praktik inom biodlingen.
-Biodling är ett vanligt yrke i många länder, särskilt i mellanöstern, Afrika och Asien. Vi vill ta tillvara den kunskap som finns hos flyktingar och nysvenskar, säger Lotta Fabricius.