Gastronomiska Akademiens Guldmedalj 2016

“för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

till Magnus Nilsson, Fäviken, får Gastronomiska Akademiens guldmedalj 2017.
Han är en av Sveriges originellaste och mest omtalade kockar.

I Fäviken i Jämtland  har han skapat en extraordinär restaurang på en magiskt vacker plats. Fäviken Magasinet är rankad som en av de 25 bästa i världen, och uppmärksammad långt utanför landets gränser.
När bokningarna säljs halvårsvis tar platserna slut på bara några timmar. Vilket i och för sig kanske inte är så konstigt eftersom restaurangen är mycket liten.  I matsalen finns 16 platser fördelade på fem bord. Slagbordet har plats för ytterligare åtta gäster..

Så här beskrivs maten på Fäviken Magasinet för hugade gäster:”På Fäviken är vi passionerade i vårt sätt att se på råvaran och ödmjuka inför de fantastiska möjligheter Jämtland, Tröndelag och framför allt Kallbygden ger oss i vårt arbete. Vi gör som man alltid gjort på Jämtlands fjällgårdar, vi följer årstidernas variationer och traditioner. Vi lever med  bygden.

Själv kallar Magnus, som föddes 1983 i Selånger, sin mat för ”rektún mat” (riktig mat på jamska).

Kokböcker och korvkiosker
Magnus Nilsson är också en framgångsrik kokboksförfattare. I vår kommer hans klassiska debutbok Fäviken ut i nyutgåva.
Magnus Nilsson har också skrivit The Nordic Cookbook, en tegelsten om nordisk kokkonst. Han har varit sommarpratare och värd för TV-programmet The Mind of a Chef.

Förutom det exklusiva och sparsmakade i Fäviken har Magnus Nilsson också en folkligare sida. För ett par år sedan öppnade han korvkiosk både i Åre och  i matteatern i Ringen i Stockholm. I samma veva startade han Undersåkers charkuterifabrik i Jämtland. Där framställs jämtländsk smörgåsmat av jämtländska råvaror för jämtländska kunder.
-Fäviken är relativt dyrt och har en begränsad kundgrupp. Den här verksamheten riktar sig till alla som tycker om god mat, säger Magnus Nilsson.