Gastronomiska Akademiens silvermedalj 2016

“för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Håkan Jönsson, Lund, är kocken som blev forskare, med ambition att beskriva och förklara – och kanske också påverka – vad som händer med mat och måltider i Sverige idag.

Håkan Jönsson gick restaurangskola på gymnasiet. Efter ett tiotal år i olika restaurangkök började han läsa på universitetet, blev doktorand 2000 och fil dr 2005. Idag är han docent vid Institutionen för Kulturvetenskaper, Lunds universitet.

Han väljer ofta jordnära och vardagliga fenomen för sin forskning. Han har beskrivit den gastronomiska revolutionen i Sverige och hur mat och hälsa påverkas av oregelbunden arbetstid. Ett aktuellt ämne är hur hemmamatlagningen påverkas i dagens upplevelseekonomi.

Tillsammans med Karin M. Ekström, matforskare och professor i företagsekonomi vid Högskolan i Borås, gav han i våras ut boken På resa i Matlandet om den kulinariska turismen i Sverige.  I boken får vi möta entreprenörer som ägnar sitt liv åt att driva kulinariska besöksmål.

Håkan Jönsson  är ledamot i Skåneländska Gastronomiska Akademien och koordinator för Matforskarnätverket som samlar över hundra konsumentnära livsmedelsforskare i Norden . En mångsysslare i gastronomi.

På bilden ser vi Håkan Jönsson och Gastronomiska Akademins direktör Martin Ingvar.