Gastronomisk Kalender 2018

 Plötsligt kom avokadon till Sverige. Och så kom kiwin. Sedan blev det omodernt att inta kolhydrater, och vem har inte gått i diverse modematfällor – helt i onödan? Gastronomisk kalender för 2018 har temat mat som mode; prins Carl Philip funderar över framtidens mat, professor Birgitta Watz reder ut konsten att duka ett kaffebord, biskop Martin Lind beskriver en helig dryck, professor Stephan Rössner förklarar allt om dieters uppgång och fall, därtill finns en lång rad andra kända personligheters tankar om mat som trend, som glädje och  samtalsämne. Filosofiska betraktelser varvas med historiska perspektiv – detta är en bok som ingen bör vara utan! Lärorik, rolig och fylld av berättelser av Gastronomiska Akademiens ledamöter och andra människor med insikt i livets goda.

Med denna kalender firar Gastronomiska Akademien sitt sextionde år; föreliggande verk är världens äldsta årligen utkommande i sitt slag.

Magdalena Ribbing var en välkänd författare, journalist och expert på etikett. Karsten Thurfjell är en välkänd kulturjournalist på Sveriges Radio, matskribent och tillsammans med Ribbing bokens/kalenderns redaktör. En rad välkända och matälskande skribenter medverkar, bl.a. Niklas Rådström, Martin Linder och Charlotte Birnbaum.

Bara några dagar efter att arbetet med Gastronomisk kalender 2018 slutförts rycktes Magdalena Ribbing tragiskt bort i en olyckshändelse. Som läsaren kommer att märka har hon skrivit och redigerat en mycket stor del av innehållet i denna volym, precis som under det dryga decennium hon fungerat som kalenderns redaktör. En mer utförlig minnestext planeras till nästa årgång.
Gastronomisk kalender vill med dessa rader uttrycka ett varmt tack till Magdalena Ribbing för hennes ovärderliga insatser – och inte minst för hennes okuvliga energi och sprudlande esprit.


MAT SOM MODE

 

MODEVÅGOR FÖRR OCH NU

Författare

Prins Carl Philip berättar Magdalena Ribbing om framtidens föda
Grönare, godare, hållbart

Karsten Thurfell
Grimod och revolutionens gastronomi

Niklas Rådström
Den väl använda tiden – om Tore Wretmans kokböcker

Christina Fjellström
Mat som mode “revisited”

Tomas Lidman
Husmodern 1940 – annonser kring mode och mat

Christina Möller
Från torkade ärter till nyttiga insekter

Stephan Rössner
Modedieterna – uppgång och fall

Martin Lind
Dryck vid helig måltid

 

ÄTA UTE

Författare

Örjan Klein berättar för Gunilla Englund om femtio års restaurangmat
Krogmatens klassresa – från flott till sunt

PG Nilsson berättar för Magdalena Ribbing om kroglivets utveckling i en dynamisk tid
Rent hus bland trenderna

Mathias Dahlgren berättar om sin nya restaurang för Magdalena Ribbing
Vegetarisk krogmat – svar på längtan

Lisa Wiklund
I skydd av en wienerschnitzel – kvinnors besök på restauranger och barer förr och nu

Mats-Eric Nilsson
Skolmat i dålig miljö

 

KONDIS OCH KAFÉ

Författare

Mats Svegfors
Kondis- och kafékultur i kris

Birgitta Watz
Om konsten att komponera ett kaffebord

Dessertmästarna Magnus Johansson och Daniel Roos berättar för Magdalena Ribbing om måltidens clou, desserten
Måltidens sötsura höjd

Ulrika Torell
Det moderna kaférummet i stadens geografi

PÅ FLYKT

Författare

Kjell Danell och Håkan Tunón
Viltet – en ökad matresurs

Olle Saemund
Gåsen och dess historia – alltid i modet

 

DESSUTOM

Författare

Sissela Kyle om sin företrädare vid tallrik nr 6
Hans Alfredson 1931 – 2017

Magdalena Ribbing och Christina Möller
Årets Kock Johan Backéus

Charlotte Birnbaum
Inträdestal och presentation

Årets Kock Jimmi Eriksson intervjuas av Magdalena Ribbing & Christina Möller
Tävlingslust och lagkänsla

Gastronomiska Akademiens belöningar för år 2016

Kalendern innehåller därutöver förteckningar över Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens ledamöter samt över medlemmarna i Vänföreningen till de båda Akademierna

I kalenderns redaktionskommitté har ingått Magdalena Ribbing, Karsten Thurfjell, Christina Möller, Martin Lind och Niklas Rådström

För alla som är intresserade av gastronomisk kulturhistoria är Gastronomisk Kalender ett måste. Den finns att köpa i bokhandeln men kan också beställas hos AdLibris internetbokhandel. Gå in på www.Adlibris.se och gör din beställning. Förlaget är Carlssons bokförlag.