Gastronomisk Kalender 2020

Alla tiders råvaror

Från skämt kött till gotländsk tryffel

Råvara kan också skrivas rå vara, vilket ger möjligheter för en uppsjö intressanta reflexioner kring startpunkten för våra gastronomiska färdigheter. Varifrån kommer kålroten, och varför finns den i så många olika former? Vilken italienare vågade sig på att förhåna pastan, basen i den italienska kokkonsten? När på året smakar fisken bäst? Har grönsakerna blivit näringsfattigare med modern odlingsteknik? Vad gör vi med skogens alla bär?

Livet är orättvist – Ann Wigmore, som menade att all upphettad mat var skadlig – omkom i en brand i sitt eget kök. Hummer, lutfisk, tryffel, bär är alla råvaror, som kan utgöra grunden för de mest fantastiska måltider och alla bär de på sin gastronomiska historia.

Redaktörer för årets jubelkalender (en vital och unik 60-åring) är Charlotte Birnbaum, konsthistoriker och matkonnässör, och professor emeritus Stephan Rössner, expert på frågor om kost, motion, livsstil och hälsa.

Alla tiders råvaror

Från skämt kött till gotländsk tryffel

RÅVAROR

Författare

Nils-Arvid Bringéus
Jordärt- och kronärtskockor

Åke Bruce
Det förändrade köket

Hans Neass
Underbara kålrötter

Ilona Miglavs
Säsong i hav och sjö påverkar fiskkvaliteten

Christina Wedén
Tryffel – så funkar det

Martin Ragnar
Bärdrycker

Martin Lind
Goda råvaror och kärlek

Stephan Rössner
Rå vara

Charlotte Birnbaum
Futurismens råvaror

Carl Jan Granqvist
Sverige, ett gudabenådat land för kalas

Harald Stubert
Restaurangbedömningens historia

FORSKNINGSRAPPORTER

Författare

Johanna Widenberg
Äta eller rata?

Simon Ekström
Hummer på bordet

Jens Heimdahl
Vilda bär i urban svensk matkultur år 1000-1800

DESUTOM

Författare

Christina Möller och Karsten Thurfjell
Årtes kock David Lundqvist

Gastronomiska Akademiens belöningar 2018

Gastronomiska Akademien

Måltidsakademien

Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner (GMV)

För alla som är intresserade av gastronomisk kulturhistoria är Gastronomisk Kalender ett måste. Den finns att köpa i bokhandeln men kan också beställas hos AdLibris internetbokhandel. Gå in på www.Adlibris.se och gör din beställning. Förlaget är Carlssons bokförlag.

Årets redaktionskommitté har varit: Charlotte Birnbaum, Karsten Thurfjell, Christina Möller, Martin Lind, Niklas Rådström och Stephan Rössner