Gastronomisk Kalender 2019

När människan lärt sig gå på ben, tänka en smula och använda sina händer, började hon snart bjuda på middag. Det har hon glädjande nog fortsatt med. Årets Gastronomiska Kalender handlar om denna bjudandets ädla konst.
Vad är det som gör en sammankomst, hemma eller på krogen, så speciell? Vad utgör det där trevliga som gör en måltid till inte bara intagande av föda utan till ett fantastiskt möte, till och med ett litet konstverk?
Den store gastronomen Jean Anthelme Brillat-Savarin menade ”Att inbjuda en gäst är att påtaga sig ansvaret att denne har det bra så länge vederbörande är under ens tak”. Och visst är det så, men ansvaret ligger också hos gästen.
Alla fester börjar med att någon bjuder in O.S.A. Om svar anhålles, står det på inbjudan. Ja eller nej? Ingen kan i förväg veta hur lyckad en fest eller middag kommer att bli, om maten kommer att vara god, de andra gästerna intressanta, glada i hågen eller sura och oinspirerande.
Men vi har den stora äran att inbjuda Er, kära läsare, till inspirerande läsning.

Välkomna! Mycket nöje!

Charlotte Birnbaum           Karsten Thurfjell


O.S.A.

 

BJUDA HEM

Författare

Charlotte Birnbaum
Mat hos prinsen på udden

Christina Möller
Fest för skogs- och lantbruket

Martin Lind
Bjuda men inte truga – något om kyrkkaffe i vår tid

Olle Saemund
Trimalchios gästabud

 

BJUDA UT

Författare

Karsten Thurfjell
Bjuda in eller bjuda ut?

Birgitta Watz
Reflektioner över måltiden som konstverk och gåva

Mischa Billing
Matsalen, en sal fylld av liv

Alf Rhen
Att komponera en meny

Stephan Rössner
Fester på filmduk

Karsten Thurfjell och Carl Jan Granqvist
Kalas för internationella gastronomer

 

DESUTOM

Författare

Jonas Bååth och Nicklas Neuman
Genusmönster på svensk måltidslitteratur

Johanna Sjöberg
Barmatsböcker och kokböcker för barn

Birgitta Watz
Om konsten att komponera ett kaffebord

Karsten Thurfjell
Magdalena Ribbing 1940 – 2017

Gastronomiska Akademiens belöningar 2017

Gastronomiska Akademien

Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner

För alla som är intresserade av gastronomisk kulturhistoria är Gastronomisk Kalender ett måste. Den finns att köpa i bokhandeln men kan också beställas hos AdLibris internetbokhandel. Gå in på www.Adlibris.se och gör din beställning. Förlaget är Carlssons bokförlag.

Årets redaktionskommitté har varit: Charlotte Birnbaum, Karsten Thurfjell, Christina Möller, Martin Lind, Niklas Rådström och Stephan Rössner